Следете нé или притиснете Escape

Шри Ланка

Шри Ланка е земја лоцирана на јужната обала на Индискиот подконтинент. Остров во Јужна Азија, кој о 1972 година бил познат под името Цејлон. Шри Ланка е опкружена со Индискиот океан, заливот Mannar и Palk Strait, а се наоѓа во близина на Индија и Малдивите. Таа е република и унитарна држава која е управувана со полупретседателски состав со седиште на владата во Шри Џајаварденапута Коте, предградие во главниот град. Како резултат на својата идеална позиција (на патот на главните поморски патишта), Шри Ланка стратешки и поморски е поврзана со западна и југоисточна Азија. Цејлон бил центар на будистичката религија и култура во античката доба, и е еден од ретко останатите живеалишта на будизмот во Јужна Азија. Заедницата Синхалези го претставуваат поголемиот дел од населението, додека пак Тамилците, кои се сконцентрирани на северниот и источиот дел на островот, ја сочинуваат најголемата етничка група. Останати заедници се: Маури, Пургери, Кафири, Малајци и староседелците  на Веда заедницата. Земјата е позната по производството и извозот на чај, кафе, кокос и цимет. Природната убавина на Шри Ланка и го дала епитетот – Бисер на Индискиот океан. Островот изобилува со тропски шуми, бели песочни плажи и разновидни предели со богата биолошка разновидност. Земјата е горда на својата долга и разновидна историја која датира од пред повеќе од 3.000 години и се смета за една од најдолго документираните истории во светот. Културното богатство на Шри Ланка може да се препише на различните заедници кои живеат на островот.

Моментално нема понуди за дадената категорија...